Openingstijden  Bezoek beperkt mogelijk na reservering behalve op dinsdag t/m vrijdag  Locatie  Synagoge Borculo Weverstraat 4 7271 AJ Borculo  Contactgegevens  Stichting Synagoge Borculo Secretariaat: A.G.M. Olthofinfo@synagogeborculo.nl  Tel: 06 3013 7752 De stichting staat bij de belastingdienst ingeschreven als een ‘Algemeen nut beoogde instelling’.
STOLPERSTEINE IN BORCULO Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij ontwerpt en maakt gedenktekens die bestemd zijn om te worden geplaatst op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren onder andere aan verdwenen Borculose Joden. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen (10 x 10 cm) zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. In de interactieve kaart zijn de locaties gemarkeerd. Er zijn 68 Stolpersteine gelegd op 23 locaties. De St.Jorisschool heeft de gedenksteentjes geadopteerd. Elk jaar maken leerlingen van de school de steentjes schoon en luisteren naar de verhalen over hen die op de steentjes genoemd worden.
In het nabijgelegen Geesteren zijn 4 steentjes gelegd ter nagedachtenis aan Bernard, Eva, Manuel en Sofia Meijers. Hier dragen de kinderen van school de Keikamp de zorg voor het glanzend houden van de messing steentjes. Hieronder ziet u via Google Maps de plekken waar Stolpersteine zijn gelegd. Deze zijn aangegeven met een gele markering. Als u op de markering klikt kunt u lezen welke personen worden herdacht. De davidster duidt aan waar de synagoge staat. Er is ook een App voor de smartphone of tablet met een route (2,9 km) langs alle Stolpersteine in Borculo. Via Google Play of Apple Store te downloaden: ‘Stadswandeling Borculo’.